Twarda woda powoduje odkładanie się kamienia w rurach instalacji wodnej i na elementach grzejnych podgrzewaczy wody, sprzętów gospodarstwa domowego, częściach maszyn przyspieszając ich zniszczenie i znacznie zwiększając zużycie energii.
Zawarte w twardej wodzie sole wapnia, magnezu, żelaza itp. niszczą tkaniny i powodują powstawanie na nich trwałych plam, uniemożliwiają tworzenie się piany, podrażniają skórę, powodują tworzenie się osadu na wannach, psują smak napojów i potraw. Zmiękczacze do wody użytkowej w domach lub hotelach dają wymierne efekty ekonomiczne.
ZMIĘKCZACZE: zmniejszają o 50% zużywanie proszków do prania lub środków czystości. Miękka woda nie wysusza skóry, jest profilaktyczna w powstawaniu łupieżu oraz alergii. Problem twardości wody jest przez większość ludzi bagatelizowany z tego powodu, że powstającego kamienia najczęściej nie widać, a ponoszone wysokie koszty grzania i eksploatacji urządzeń przypisuje się wysokim kosztom samej energii. Prawda jest taka, że twarda woda systematycznie i ciągle przyczynia się do wzrostu kosztów i równocześnie obniżenia komfortu życia. Już niewielka ilość kamienia - ok. 1 mm. grubości, powoduje 15 % straty ciepła.
Analizując jakość wody musimy pamiętać, że zawarte w wodzie związki wapnia są niezwykle szkodliwe nie tylko dla instalacji grzewczych, urządzeń i tkanin, ale przede wszystkim dla naszego zdrowia. W tych rejonach kraju, gdzie twardość wody jest podwyższona, obserwuje się zwiększona zachorowalność na kamice nerkowa, zwapnienie żył i stawów. W przypadku stosowania miękkiej wody unikamy problemów z kamieniem i osadami i płacimy mniejsze rachunki za energię zużywaną do grzania wody i ogrzewania pomieszczeń. Woda taka zapewnia komfort codziennego życia i utrzymania higieny osobistej. Proces zmiękczenia wody polega na zamianie jonów wapniowych i magnezowych (odpowiedzialnych za twardość) na jony sodu.
Proces ten zachodzi podczas przepływu wody przez złoże jonowymienne. Jeżeli zdolność złoża zostanie wyczerpana, jest ono poddawane regeneracji roztworem soli. Częstość regeneracji zmiękczacza zależy od twardości oraz ilości uzdatnionej wody. Zmiękczacze dobiera się biorąc pod uwagę wartości trzech następujących wartości: