O
koło 50% wody pitnej spożywanej w Polsce pochodzi z rzek i jezior (wody powierzchniowe), taka sama część pochodzi ze studni (wody gruntowe). Tylko minimalny procent wód do picia pochodzi z wód głębinowych.
Woda jako jeden z podstawowych elementów środowiska i wygodny zbiornik ścieków jest najbardziej narażona na zanieczyszczenia. Skutki picia skażonej niezdrowej wody dzisiaj, odczujemy dopiero po latach. A to na co chorujemy dzisiaj, może być wynikiem wypitej wody w latach poprzednich. Skutki picia niezdrowej wody dają o sobie znać po czasie, dlatego nikt chorób nie wiąże z jakością pitnej wody.
80% wszystkich współczesnych chorób ma bezpośredni związek z jakością wody pitnej. Jednym z głównych zadań wypijanej przez nas wody, jest odtoksynianie organizmu. Powinna ona więc zawierać jak najmniej rozpuszczalnych w niej substancji nawet nieszkodliwych. Czystą wodę nasz mózg nie traktuje jako pokarm nie daje impulsu do np. wydzielania soków trawiennych lecz przeznacza ją do regenerowania naszych komórek co ma kapitalne znaczenie jeżeli chcemy długo utrzymać młody wygląd naszej skóry i całego organizmu. Dlatego tak powszechnie wody się oczyszcza.
Czyni się to poprzez gotowanie lub filtrowanie. Gotowanie służy tylko i wyłącznie do zabijania bakterii i wirusów chorobotwórczych tych które giną w temperaturze 100°C (bakterie żółtaczki giną w temperaturze 260°C). Im dłużej wodę gotujemy, tym bardziej zagęszczamy w pozostałej „wodzie” substancje szkodliwe dla zdrowia.
Najskuteczniejsza metoda uzdatniania wody to filtrowanie.
Większość oferowanych przez handel tanich filtrów poprawia samopoczucie ich nabywców (filtry psychologiczne), a nie jako chemiczną i biologiczną wody. Najnowocześniejszą, a zarazem najskuteczniejszą metodą filtrowania wody jest ta, która wykorzystuje powszechną w przyrodzie zasadę odwróconej osmozy.
Filtrowanie wody na pewno kosztuje ale zdrowie jest tak cennym darem, że nie warto na nim oszczędzać. Odkrycie tej nowej metody oczyszczania wody uchodzi za jedno z czołowych odkryć ubiegłego stulecia. Jest to bezdyskusyjnie metoda najskuteczniejsza i najtańsza. Znajduje ona zastosowanie w nowoczesnych kuchniach domowych, w zakładach produkcji napojów, w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym w medycynie itp.